Home

Prirodni kamen u Vašem domu

Prirodni kamen rockamen blog Rustic master bathroom 1

Prirodni kamen za Vaš dom

Ukratko:

  • Prirodni kamen će povećati vrijednost nekretnine
  • U dizajnerskom smislu kamen je uvijek u trendu
  • Visoka toplinska izolacija 
  • Ekološki najprihvatljiviji građevinski materijal
  • Podiže kvalitetu zraka u prostoriji (u odnosu na umjetne materijale)

Prirodni kamen jedan je od najboljih odabira za vanjsku fasadu kuće. Lijep je, luksuznog izgleda i traje stotinama godina. Neki od povijesnih domova, dvoraca i gradova, građenih od prirodnog kamena, izloženi su testu vremena već stoljećima. Prilikom odabira kamena za Vaš dom, potrebno je voditi računa o više faktora. Jedan od bitnijih faktora za odabir je temperatura. Npr., poneke vrste kamena nisu pogodne za hladnije klimatske uvjete pa može doći do pucanja zbog smrzavanja vode u sitnim poroznim pukotinama. Kamen je materijal koji će Vašem domu donijeti zadivljujući izgled. Većina vrsta kamena može izdržati gotovo sve vremenske uvjete kojima je izložena, što samo doprinosi njegovoj atraktivnosti. Jedina stvar, koja često mnogim vlasnicima kuća stoji na putu, kada se odluče za ugradnju kamena u svoj dom, je budžet. Prirodni kamen može biti znatno skuplji od ostalih materijala, ali dugovječnost i izdržljivost, zajedno s ljepotom koju prirodni kamen može ponuditi, na kraju mogu biti vrijedni ulaganja. Možete birati između više različitih vrsta prirodnog kamena za Vaš dom. Nakon što saznate više o prirodnom kamenu, vjerojatno ćete dobro razmisliti prije nego što pristanete na bilo koji drugi materijal osim kamena.

Prirodni kamen je pametna investicija za povećanje vrijednosti Vašeg doma, što je značajna prednost kada dođe vrijeme za prodaju ili iznajmljivanje Vaše nekretnine. Ako tražite najbolji povrat ulaganja, kamen je najbolji izbor jer Vašem domu daje trajnu vrijednost. Za razliku od umjetnih proizvoda kao što su keramičke ili porculanske pločice koje s vremenom zastare, prirodni kamen ne zastarjeva, dajući dugoročnu vrijednost Vašoj imovini.

Otporan je na propadanje te je manje osjetljiv na oštećenja od ostalih materijala zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima. Njegova dugovječnost je bez premca. Na primjer, granit je vrlo popularan za kuhinjske pultove zbog svoje izdržljivosti i čvrstoće.

Dok druge proizvode treba redovito premazivati ili bojati, prirodni kamen godinama izgleda savršeno.

rockamen blog bathroom vanities white color stone washbasin contemporary style 3d rendering

Slika 1. Moderno uređena kupaonica s umivaonikom od mramora.

Postoje materijali koji jednostavno nikad ne izlaze iz mode, a jedan od njih je prirodni kamen.

Ako koristite ovaj prirodni materijal, Vaša kuća neće izgledati kao svaka druga kuća na ulici. Svaki prirodni kamen je potpuno jedinstven i drugačiji. Bogata raznolikost boja i tekstura kamenja ne može se replicirati umjetnim proizvodima. Postoje proizvodi od kamena koji odgovaraju za svaki stil, od tradicionalnog do suvremenog.

Sposobnost toplinske izolacije prirodnog kamena pomaže u održavanju stalne temperature u unutrašnjosti Vašeg doma, promičući toplinsku udobnost i uštedu energije.

Ukratko, ovaj prirodni proizvod može dodati dašak klase svakom prostoru Vaše kuće: kuhinjama, kupaonicama, dnevnim boravcima, stazama, vrtovima… Npr., kameni pod na glavnom ulaznom hodniku ili popločavanje dvorišta mogu povećati vrijednost nekretnine. Ako želite, možete odabrati zid ili fasadu od prirodnog kamena, koji će promijeniti izgled vanjske strane zgrade. Stoga svega navedenog, ugradnja kamena u Vaš dom biti će inteligentan izbor, posebno ako želite podići vrijednost svoje nekretnine.

rockamen blog modern bathroom with shower sink toilet 1

Slika 2. Rustikalno uređena kupaonica s tušem popločanim mramorom i sirovo obrađenim umivaonikom od granita.

Osnovne vrste kamena za ugradnju u kućanstvu

Kvarc

Kvarc je jedan od najtvrđih prirodnih kamena koji se koristi. Ima sličan izgled i izdržljivost kao mramor, ali postoji nekoliko razlika. Jedna od najvećih kvaliteta kvarca je sjaj koji reflektira na svojoj površini pa imate osjećaj kao da je posut perlicama. Jedinstven je po svom izgledu i iznimno izdržljiv, tako da možete računati da će godinama kasnije biti jednako lijep i u sličnom stanju, kao što je bio kada je proizveden. Kako je kvarc zbog svoje tvrdoće teže obradiv, tako su i cijene proizvoda od kvarca više. Kvarc se ponekad usitnjava u prah i miješa s umjetnim materijalima kako bi se dalje obrađivao. Zanimljiva je posebno njegova neporoznost zbog koje je otporan čak i na razvoj bakterija, što je posebno korisno kada se koristi u kuhinjama ili kupaonama. S druge strane, kvarc nije otporan na nagle promjene temperature npr. kod korištenja električne grijalice u blizini, kod ostavljanja vrućih posuda na kuhinjski pult od kvarca, a nije otporan ni na utjecaj kiselina (limunov sok, kisela sredstva za čišćenje,…). Zbog jednolične površine, bez prirodnih nepravilnosti ili vena, često se može zamijeniti s umjetnim materijalima, pa je zbog toga manje popularan.

Travertin

Travertin spada u kategoriju sedimentnih stijena. To je vrsta vapnenca, a nastaje prvenstveno uz termalne prirodne izvore. Travertin je poznat po svojim malim šupljinama koje nastaju prirodno, a upravo te šupljine pomažu u stvaranju prirodnih kremastih tonova. Kada se travertin koristi u građevinske svrhe na vanjskim površinama, graditelji će često ispuniti ove male šupljine punilom kako bi se povećala trajnost kamena. Osim toga, šupljine s vremenom mijenjaju boju zbog nakupljanja nečistoća, pa travertin s vremenom mijenja svoj izgled. Usprkos tome, travertin je jedan od najljepših kamena koji se koristi u gradnji kuća, ne samo na vanjskim površinama i šetnicama, nego i u unutrašnjosti domova. Često ćete vidjeti podove popločane travertinom, pultove, umivaonike, kade i još mnogo toga u unutrašnjosti domova. Travertin daje topli rustikalni izgled svakoj površini gdje je ugrađen. Dolazi u raznim nijansama boja, kao što su ružičasta, narančasta i siva. To ga čini jednim od najpoželjnijih kamena za gradnju. Treba voditi računa da nije preporučljiv za ugradnju na vanjskim površinama u hladnijim predjelima gdje su temperature često ispod nule.

Vapnenac

Vapnenac je izvrstan prirodni kamen za korištenje na vanjskim površinama iz više razloga. Vapnenac je kamen koji tijekom godina prirodno stari te na taj način daje Vašem domu prekrasan jedinstven izgled. Graditelji vole koristiti vapnenac za eksterijer domova zbog njegove ujednačene teksture i njegove sposobnosti da ga lako oblikuju. Što se tiče trajnosti, vapnenac će zadržati svoj integritet stotinama godina. Unatoč njegovoj izdržljivosti, mjesto na kojem biste ga možda htjeli izbjeći je Vaša kuhinja. Vapnenac nije kamen za korištenje u funkcionalnim sredinama, poput npr. kuhinjskog pulta. To je porozan kamen, sklon grebanju i upijanju mrlja. Vapnenac također nosi sa sobom šarm prošlih vremena, koji ga čini vrlo popularnim, posebno u mediteranskim područjima. Osim što je lako dostupan i jeftiniji od ostalih kamena, vapnenac daje svakoj nekretnini veliki povrat ulaganja. Potrebno je uložiti dosta truda oko održavanja vapnenca na frekventnim površinama koje su izložene čestom korištenju. Treba obratiti pozornost i na tvrdoću vapnenca. Postoje velike varijacije u tvrdoći ovog kamena, a ona najčešće ovisi o nalazištu. Vapnenac se može nabaviti u velikom rasponu boja od bijele, bež, roze, sive, narančaste, bakrene, crvene, ugljene i drugih.

4. Granit

Granit je jedan od najtvrđih prirodnih kamena ikada pronađenih. Jedino kamenje za koje se zna da je tvrđe i izdržljivije su dijamanti i safiri. Granit ima lako prepoznatljive mineralne boje s razbacanim i prskanim zrnatim izgledom. Često se koristi na vanjskim površinama zgrada i domova zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da izdrži razne vremenske utjecaje. Sastoji se od oko 20% kvarca i može se rezati u velike ili male ploče. Površinski se može ostaviti neobrađen u svom prirodnom stanju ili polirati do savršenog, elegantnog izgleda. Za vanjštinu kuće, granit može biti pametan izbor ako volite njegov izgled. Najpopularnije boje granita su smeđa, ružičasta i crna. Između širokog raspona boja sigurno ćete pronaći nešto što će izgledati sjajno u Vašem prostoru. U prirodi ne postoji ništa slično prirodnoj ljepoti koju možete dobiti s granitom. Granit je materijal otporan na toplinu. Za razliku od kvarcnih ploča, grijalice možete postaviti na granitnu ploču bez oštećenja površine. Otpornost na toplinu čini granit savršenim materijalom za kuhinjske ploče. Za upotrebu na radnim površinama, potrebno ga je zaštititi posebnim sredstvima kako bi bio otporan na stvaranje mrlja. Granit je također otporan na ogrebotine, što je još jedna prednost koja je osobito korisna u kuhinji.

5. Mramor

Mramor je jedan od najluksuznijih i najljepših prirodnih kamena poznatih čovjeku. Također je jedan od najpopularnijih kamena koji se koristi u građevinarstvu, kako za unutarnje tako i za vanjske prostore. Mramor se najčešće u kućama koristi za popločavanje podova, u kuhinji kao radne ploče, a koristi se i na vanjskim površinama. Glatka i uglačana tekstura mramora zahtijeva posebnu njegu kada se polaže izvana, ali ljepota i izdržljivost koju pruža je nenadmašna. Treba voditi računa i o cijeni koja je pozamašna. Mramor je dostupan u širokom spektru boja i uzoraka, od smeđe preko ružičaste, ljubičaste, sive pa sve do bijele, a u posebnim uzorcima mramora mogu se pronaći i pomiješane nijanse više različitih boja. Nema sumnje da je mramor prekrasan dodatak gotovo svakom dizajnu doma. Budući da svaka mramorna ploča ima svoj jedinstveni uzorak žila, upotrebom istog, sigurno ćete dodati unikatan i zanimljiv izgled svojoj nekretnini. Ovaj kamen daje uvijek moderan, klasičan i elegantan izgled. Dizajnerski, upotreba mramora je otporna na izmjene trendova u godinama koje dolaze. Mramorni kupaonski elementi dodaju razinu više eleganciji npr. pri uređenju kupaonice. Dok je mramor općenito tvrd kamen, mnoge vrste mramora su zapravo prilično porozne. Boja za kosu, sredstvo za uklanjanje šminke, pa čak i neki sapuni mogu zamrljati mramorne podove u kupaonici ili pultove. Mramor također može reagirati i postati zamrljan kada je izložen kiselim proizvodima, stoga je važno uvijek koristiti sredstva za čišćenje koja su sigurna za mramor. Zbog poroznosti, održavanje ovog kamena zahtijeva periodično brtvljenje specijalnim premazima. Ponovno brtvljenje trebat će raditi svakih nekoliko godina, što dodatno povećava troškove održavanja ovog kamena. Uz kvalitetno naneseno sredstvo za brtvljenje i dalje je važno izbjegavati gruba sredstva za čišćenje jer se polirane površine mogu oštetiti.

6. Pješčenjak

Pješčenjak je stijena koja nastaje od pijeska, koji se pod visokim tlakovima u utrobi zemlje, pretvara u kameni materijal, dovoljno tvrd da se može koristiti u kućanstvu. Lako se kleše i reže u bilo koji oblik ili veličinu. Često se koristi za zidanje ili oblaganje na vanjskim površinama. Jedna od najpopularnijih osobina ove vrste kamena je njegova reflektirajuća priroda. Kako se sunce kreće, površina kamena mijenja boje što može stvoriti prekrasan izgled eksterijera Vašeg doma. Koju god boju tražite za eksterijer svog doma, zasigurno ćete je pronaći kada odaberete pješčenjak kao eksterijer svog doma. Možete birati između bijele, ružičaste, narančaste, žute, pa čak i ljubičaste nijanse. Pješčenjak je bezvremenski kamen zbog kojeg sve ostalo oko njega izgleda bolje. Pješčenjak drastično podiže vrijednost nekretnina, izdržljiv je i na frekventnim područjima upotrebe pa se može se koristiti u stambenim i poslovnim kuhinjama, kupaonicama, hodnicima ili dnevnim boravcima. Pješčenjak nudi prirodnu ljepotu bez premca, a njegova prirodna estetika poboljšava svaku prostoriju jer dodaje otmjen i elegantan izgled. Budući da je svaki komad drugačiji i nikad identičan u kombinaciji s jedinstvenim bojama i karakteristikama, pješčenjak stvara bezvremenski osjećaj luksuza. Fleksibilan je i upotrebljiv za različite vremenske uvjete. Ljeti održava podove hladnim, što je odlično rješenje za one koji žive u vrućim klimama. Za one koji žive u hladnijim vremenskim okruženjima, dodavanje podnog grijanja je dobra ideja jer je pješčenjak izvrstan provodnik topline, čime se postižu dodatne uštede pri grijanju podova. Pod popločan pješčenjakom treba minimalno održavanje i daje higijensku površinu koja ne prihvaća dlake, kožu ili prašinu kućnih ljubimaca, što ga čini idealnim podnim materijalom. Osim toga, podovi od pješčenjaka se vrlo lako čiste. Mekana metla i kvalitetna krpa sve su što trebate za čišćenje poda od pješčenjaka. Pješčenjak je porozan materijal, stoga može apsorbirati vodu. Ako se prekomjerna količina vode prolije na pješčenjak, trebali biste ga odmah očistiti kako biste izbjegli stvaranje plijesni i bakterija. Pješčenjak koji se ugrađuje u kuhinje i kupaonice gdje je izložen vodi treba zaštititi specijalnim premazom svakih tri do šest mjeseci. Pješčenjak je mekan kamen u usporedbi s drugim stijenama. S vremenom se može udubiti i izgrebati od korištenja.

Andezit

Andezit je naziv za obitelj sitnozrnatih, magmatskih stijena koje su obično svijetlo do tamnosive boje. Imaju sitnozrnati izgled koji je sa nešto sitnijom strukturom od granita. Andezit je stijena koja se obično nalazi oko područja vulkana. Svoju glavnu primjenu nalazi u građevinarstvu i industriji cesta za izradu asfalta. Koristi se za izradu kipova i spomenika. Osim toga, koristi se u oblikovanju krajolika i vrtova. Primjena u kućanstvu je rijetka, pa su proizvodi od ovakvog kamena traženi upravo zbog toga.

Kremen

Kremen je nekada bio popularan kamen, koji se koristio u izgradnji kamenih zidova i kuća. Engleska je poznata po upotrebi kremena u izgradnji crkava, seoskih kuća i mnogih drugih vrsta građevinskih projekata. Kremen se ne koristi samo zbog svoje izdržljivosti, već je i jednostavan za oblikovanje. Može se slagati u uzorke koji strukturi daju jedinstven izgled. Kremen se može naći u raznim nijansama boja, prvenstveno crnoj, sivoj, smeđoj, a i plavoj.

Ukoliko imate dodatnih pitanja za svojstva pojedine vrste kamena, slobodno nam se obratite.

rockamen blog wooden table with stone sink toiletries

Slika 3. Umivaonik od pješčenika se izvrsno uklopio u rustikalni stil kupaonice.